Podróże

6 negatywnych skutków jedzenia fast foodów

By 13 marca 2020 No Comments

1. Fast food ma bardzo wysoką gęstość energii. Około 65 procent więcej niż typowa dieta i dwa razy więcej niż zalecana zdrowa dieta, co sprawia, że ​​jemy więcej niż zwykle Gęstość energii odnosi się do ilości kalorii zawartych w żywności w stosunku do jej wagi. Pokarmy o wysokiej gęstości energii mylą mózgowy system kontroli apetytu, który opiera się wyłącznie na wielkości porcji.

2. Brytyjscy naukowcy z Centrum Badań Medycznych Human Research Council oraz London School of Hygiene and Tropical Medicine odkryli, że powtarzane jedzenie w McDonald's, KFC lub Burger King powoduje, że ludzie częściej przybierają na wadze i stają się otyli. Wynika to z faktu, że fast food zawiera nie tylko znacznie więcej kalorii niż tradycyjne potrawy, ale również bardziej naraża na szwank normalne systemy kontroli apetytu.

3. Kiedy jesz Big Maca i frytki, organizm zużywa prawie dwa razy więcej kalorii niż ta sama waga makaronu i sałaty. Restauracje fast foodów karmią epidemię otyłości, przekonując ludzi do jedzenia o wiele więcej kalorii, niż potrzebują, poprzez trwałe reklamy.

4. Elementy menu McDonald's, KFC i Burger King na podstawie danych o wartościach odżywczych z restauracji typu fast food & # 39; Strony internetowe odkryły, że spożywanie wysokoenergetycznych produktów spożywczych nie zmniejsza wielkości porcji, dlatego otrzymujemy o wiele więcej kalorii niż potrzebujemy. Nasze społeczeństwo ma dziś słabą wrodzoną zdolność rozpoznawania żywności o wysokiej gęstości energii. Przyjmowanie pokarmu ocenia się na podstawie wielkości porcji. Jednak posiłek typu fast food zawiera znacznie więcej kalorii niż część zdrowego posiłku o podobnej wielkości. Wniosek jest taki, że wszyscy mamy ochotę przejadać się.

5. Ludzie przytywają przy normalnej wielkości porcji, ale ponieważ jedzenie ma wysoką gęstość energii, ludzie przybierają na wadze. Z ewolucyjnego punktu widzenia opracowano ludzki apetyt na żywność o niskiej gęstości energii. W innych częściach świata, gdzie te pokarmy są nadal podstawowym pożywieniem, praktycznie nie ma otyłości. Nasze ciała nigdy nie zostały zaprojektowane, aby poradzić sobie z wysokoenergetyczną żywnością spożywaną na Zachodzie. Jest to główny powód, dla którego fast food przyczynia się do gwałtownego wzrostu otyłości.

6. Innym faktem jest to, że fast food może zwiększyć ryzyko zatkania tętnic, co może prowadzić do zawałów serca. Naukowcy z Centrum Medycznego Administracji Weteranów w San Francisco wykazali, że pewien rodzaj tłuszczu, zwany tłuszczem utlenionym, może przyspieszyć odkładanie się płytki w tętnicach. Wiele rodzajów fast foodów, takich jak hamburgery, pizza i frytki, zawiera utleniony tłuszcz. Wniosek jest taki, że posiłki fast food są bogate w tłuszcze nasycone i niskiej jakości węglowodany, biały chleb i dużo sody. Nasz organizm potrzebuje błonnika i zdrowszych rodzajów tłuszczów. Fast food to schemat żywieniowy, który jest przeciwieństwem tego, co jest zalecane dla zdrowego organizmu.