Motoryzacja

Ostry sos z Luizjany

By 13 marca 2020 No Comments

Jeśli chodzi o ostre sosy, w Luizjanie nie brakuje różnorodności. Zwiedzanie galerii przypraw, nawet w najskromniejszym sklepie spożywczym, pokazuje wybór, który znacznie przewyższa na przykład wybór marek ketchupu. Lub majonez. Lokalizacja przy Calandro's Government Street miała nie tylko półkę, ale całą reklamę na końcu wypełnioną galaktyką gorących sosów, których nazwy wahały się od wysublimowanych do absurdalnych. Najwyraźniej segment gorących sosów pozostaje dziką granicą nawet w naszej mocno korporacyjnej kulturze gastronomicznej, w której wciąż można zdobyć serca i cierpiące kubki smakowe miłośników sosu pieprzowego. Dlaczego Czy to dlatego, że gorący sos zajmuje wyjątkową niszę kulinarną - taką, która może być postrzegana jako pamiątka, dekoracja spiżarni i męski rytuał przejścia, a także jedzenie? Czy to dlatego, że dział gorącego sosu jest jedynym obszarem supermarketu, w którym nastoletni chłopcy czują się jak w domu? Jak możesz wyjaśnić segment żywności, który może przyciągać klientów o nazwach takich jak Ring of Fire lub Bayou Butt Burner? Spróbuj sprzedać sos sałatkowy lub guacamole na tych warunkach. Nie; gorący sos jest wyjątkowy, więc w tym miesiącu przeprowadziłem bardzo subiektywne poszukiwania, aby zdecydować, czy jeden sos może być lepszy od drugiego. lub jeśli, jeśli wybaczysz to wyrażenie, cała ta sprawa to dużo gorącego powietrza. I tutaj oferuję moje odkrycia.

Ostryga mówi. Za pomocą pary snobów z gorącym sosem z azbestu wróciłem do Calandro, aby wybrać serię sosów. Potrzeba, a nie strach, wymagała, abyśmy wybrali nie więcej niż ośmiu kandydatów (trudno dokonać rozsądnych porównań, próbując zawęzić pole czterdziestu kandydatów). Dlatego ograniczyliśmy nasz wybór tylko do sosów wytwarzanych w Luizjanie (Teksas i, co ciekawe, New Jersey to inne stany, z których pochodzi wiele gorących sosów). potem postanowiliśmy wyeliminować wszystkie sosy o naprawdę głupich nazwach. Innymi słowy, chociaż myślę, że możliwe jest, że sos markowy Sir Fartsalot naprawdę zapewnia lepsze wrażenia przyprawowe, został pominięty w tym badaniu.

Zespół degustacyjny poszedł do The Chimes i zamówił cztery tuziny świeżych ostryg z Luizjany, a nie kilka piw. Każdy sos został następnie umieszczony na sześciu ostrygach, aby dokładnie przejrzeć zespół degustacyjny, który podjął się tego zadania z wystarczającym entuzjazmem, aby przekonać zwykłych słuchaczy, że próbowaliśmy sosów Bordeaux i żadnych sosów pieprzowych w 1982 roku, a przymiotniki takie jak „żywy” zajęły dużo czasu. były. Zagrano „Rosół”, „Cytrusy” i „pełne ciało”. Gorący sos z Luizjany z Evangeline był chwalony za swoją lepkość, ale ze względu na pikantny aromat bawolich skrzydeł został zdegradowany jako „bliski krewny gorącego keczupu”. „Dokąd idziesz?” Panel narzekał na Slap Ya Mama Sauce, która została ogłoszona jako „wybiegać i uciekać” bez dostarczenia tego satysfakcjonującego uderzenia pepperoni na mecie. Gorący sos Reppeaux ze Sterlington w Luizjanie miał z przodu smak dymu pieprzowego i został opisany jako „biblijny” ze względu zarówno na jego zły późny upał, jak i na fakt, że Joshua 24:15 jest cytowany na etykiecie. Kultowy Gorący Sos Kryształowy, który od dawna uważałem za ulubionego, okazał się solą i octem, jasną pomarańczą i lekko pieprzowym smakiem, gdy oglądano go ze smaczniejszymi sosami jak Justin Wilson z Baton Rouge. Sos pieprzowy, który zawiera dużo ciepła i przyjemną nutę cytrusową. Można było także spróbować ostrygi, co było bardzo miłe. Southern Cajun Hot Sauce, a & # 39; gotowane & # 39; Zamiast zimnego sfermentowanego sosu z cebulą i cukrem jako składnikami, było pyszne i niezbyt gorące, ale przytłoczyło delikatną ostrygę i wydawało się lepsze do grillowania. Ostatecznie opinie były zbieżne na korzyść gorącego sosu Louisiana Gold. Cadillac w Bruce Foods & # 39; Louisiana Gold, garaż na gorące sosy, zachwycił nas szczyptą owocowych smaków pieprzu na pierwszym planie, bez tak dużej ilości soli, że słona ostryga ukryta była w morskiej bryzie. Był to również najgorętszy z ośmiu, ale w pełny sposób sprawił, że z nowym uznaniem sięgnęliśmy do powiązanych obozów. Niestety nie mogliśmy dojść do tego samego wniosku na temat Bruce Foods. Sos chrzanowy Louisiana Gold, który początkowo wydawał się obiecujący ze względu na obecność chrzanu, ale ostatecznie smakował głównie musztardą i winem. Innym razem moglibyśmy pomachać nad Krwawą Mary, ale nie ostrygą.

Papryka, ocet, sól, jedna lub dwie przyprawy. Biorąc pod uwagę, że większość przepisów na gorący sos nie jest daleka od tych kilku składników, to niesamowite, jak różne są. Więc następnym razem, gdy złapie Cię ochota na ostrygi, pamiętaj, że jesteś w sercu gorącego sosu. To kolejna rzecz, z której musimy być dumni.